KFC to obecnie jedna z najbardziej znanych na świecie restauracji typu fast-food. Pierwsza restauracja, założona przez Harlanda Sandersa, powstała 20 marca 1930 roku. Początkowym i najpopularniejszym do dziś daniem serwowanym w restauracji był smażony, chrupiący kurczak w charakterystycznej panierce.

Mimo iż od założenia restauracji minęło już prawie sto lat, wspomniany kurczak wciąż bije rekordy popularności i jest najchętniej zamawianym daniem w KFC. Restauracja nie osiada jednak na laurach, regularnie modyfikując i ulepszając swoje menu, w centralnej jego części pozostawiając oczywiście swoje popisowe danie.

4 smaki świata w KFC – sieć otwiera się na egzotykę

Doskonałym przykładem tych działań jest wprowadzenie do restauracyjnego menu specjalnej oferty 4 smaków świata. To sposób na wprowadzenie nutki egzotyki do amerykańskiej kuchni – możliwość na poznanie smaków z odległych zakątków świata bez wyjeżdżania z miasta.

Co zawierają 4 smaki KFC? To nietypowe, wyszukane smaki i aromaty połączone z klasycznym, dobrze znanym składnikiem, jakim są kawałki kurczaka w panierce. Oferta obejmuje trzy wyjątkowe propozycje dań z kurczakiem, inspirowane kuchniami z odległych zakątków świata. Dzięki egzotycznej propozycji restauracji klienci mają okazję spróbować charakterystycznych smaków Chin, Japonii oraz Meksyku.

Każde z dań zakupić można w małym lub dużym rozmiarze, samodzielnie bądź w kilku opcjach zestawów, przede wszystkim z ryżem, ale również, między innymi, z wybranym napojem lub deserem.

Co więcej, obecnie w KFC aż do odwołania obowiązuje wyjątkowo atrakcyjna promocja na wszystkie zestawy 4 smaków świata; które teraz można nabyć już za 24,95 zł!

KFC – 4 smaki świata z chrupiącym kurczakiem

Wiemy już, że specjalna, egzotyczna oferta KFC otwiera kulinarne drzwi na różne strony świata. Czym jednak charakteryzuje się każdy z proponowanych zestawów?

Pierwszy z nich to słodkie chilli spod znaku chińskiego smoka. Zestaw obejmuje chrupiące kawałki kurczaka podawane z najpopularniejszym azjatyckim dodatkiem, jakim jest ryż. Najważniejszym zaś składnikiem, tworzącym niepowtarzalny aromat dalekiego wschodu, jest słodki sos chilli. To harmonijne połączenie ostrej papryki z delikatnie, lecz wyczuwalnie słodkimi nutami. Jego charakterystyczna konsystencja i nietypowy smak podbiją podniebienia wszystkich miłośników azjatyckiej kuchni!

Cała kompozycja zwieńczona jest sezamową posypką.

Kolejnym przystankiem w podróży dookoła świata z KFC jest Japonia. Drugim daniem w ofercie jest bowiem zestaw Teriyaki o aromacie rodem z kraju kwitnącej wiśni. Klasyczne kawałki chrupiącego kurczaka, również podawane z ryżem, polane są w tym wariancie japońskim sosem Teriyaki. Jest to sos o charakterystycznym smaku i typowo azjatyckich aromatach. Składa się na niego między innymi sos sojowy, imbir oraz olej sezamowy. Całość doskonale komponuje się z soczystym mięsem drobiowym.

Podobnie jak słodkie chilli, także ten zestaw ukoronowany jest ziarnami sezamu, które dopełniają całości smaku.

Trzecia propozycja restauracji to kuchnia południowoamerykańska. Dla miłośników latynoskiej kuchni restauracja KFC przygotowała zestaw z pikantną salsą prosto z gorącego Meksyku. Niezmienny kurczak, serwowany na białym ryżu, tym razem podawany jest z paprykowo–pomidorową salsą, która pobudzi kubki smakowe i rozgrzeje każdego.

Dla dodatkowych efektów smakowych całość zestawu oprószona jest posypką z pikantnej papryczki habanero.

Kurczak w sosie Teriyaki w domu

Restauracja KFC oferuje swoim klientom wyjątkowe, egzotyczne smaki z całego świata. Tę samą kulinarną podróż można jednak odbyć we własnym domu, samodzielnie przygotowując jedną z propozycji z oferty 4 smaki świata. Poniżej znajdziecie przepis na amerykańsko-japońską kompozycję kurczaka z sosem Teriyaki!

Aby przygotować danie, niezbędne będą nam zarówno składniki na sos, jak i chrupiącego kurczaka. Do przyrządzenia stripsów potrzebny będzie oczywiście kurczak, a także:

Do marynaty:

  • jogurt naturalny lub maślanka,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka wędzona – ostra i słodka,
  • pieprz cayenne,
  • mielone chilli,
  • suszona bazylia,
  • suszone oregano,
  • mielona cebula,
  • mielony lub granulowany czosnek.

Do panierki:

  • dwa jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • cztery łyżki mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • płatki kukurydziane (opcjonalnie),
  • sól.

Dokładne instrukcje, dotyczące przygotowania kurczaka znajdziecie w jednym z naszych artykułów: Kurczak jak z KFC.

Do przygotowania japońskiego sosu Teriyaki potrzebne będą takie składniki jak:

  • około 125 ml sosu sojowego,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru lub kawałek świeżego korzenia,
  • ząbek czosnku,
  • trzy łyżeczki cukru brązowego,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • łyżeczka oleju sezamowego,
  • około 120 ml wody.

O ile składniki sosu mogą wydawać się egzotyczne i nietypowe, o tyle jego przygotowanie jest wyjątkowo proste i nie powinno sprawić problemu nawet osobom niedoświadczonym w kuchni. Na początek należy przygotować sobie dokładnie odmierzone składniki.

Następnie do rondelka wlewamy sos sojowy oraz wodę i dodajemy imbir. W przypadku użycia kawałka świeżego korzenia wystarczy gruby plaster o szerokości około 2 centymetrów. Korzeń imbiru ścieramy na drobnej tarce. Kolejnym krokiem jest dodanie przeciśniętego przez praskę czosnku.

Do pierwszych czterech składników dodajemy cukier, miód oraz olej sezamowy i wszystko mieszamy, delikatnie, lecz dokładnie. Sos podgrzewamy aż do jego delikatnego zagotowania. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury całość powinna lekko zgęstnieć.

Gotowym sosem polewamy przygotowane kawałki kurczaka, następnie całość posypujemy sezamem. Danie możemy zgodnie z recepturą restauracyjną podawać z ryżem lub z innymi dodatkami jak chociażby popularną w kuchni azjatyckiej surówką z białej kapusty. Tak ciekawe danie, będące połączeniem egzotycznych aromatów oraz dobrze znanych smaków, doskonale sprawdzi się na obiad we dwoje, jak i na imprezowy poczęstunek dla gości!